Šta je nacionalizam?

image_pdfimage_print

U dominantnom, liberalno-kapitalističkom društvenom narativu, nacionalizam je označen kao konzervativna ideologija koja se bazira na osećaju nacionalne pripadnosti, zajedničkim simbolima, jeziku, zajedničkoj kulturi stanovništva određenog geografskog predela. Zvanične obrazovne institucije od malih nogu uče decu kako je “umereni nacionalizam” društveno poželjan i da treba da vole i ističu to što su Srbi, Hrvati, Albanci ili nešto četvrto.

Zapravo, nacionalizam je nešto sasvim drugo. U pitanju je najprimitivniji oblik kolektivizma, koji se bazira na lažnom zajedništvu koje se opravdava zajedničkim jezikom, kulturom i poreklom, dok se u potpunosti zamagljuju klasne razlike među pripadnicima jednog istog naroda. Nacionalističkom logikom i radnik i kapitalista i političar i beskućnik imaju isti interes – takozvani nacionalini interes jer su svi Srbi, Hrvati, Albanci itd.

U međunarodnom kontekstu, nacionalizam je suštinski jedna krajnje reakcionarna ideološka odrednica kojom se služe kapitalisti kako bi otupeli oštricu klasne borbe radnog naroda, veštačkim podelama među radništvom planete Zemlje, po nacionalnoj osnovi. Nacionalizam je od ključne važnosti za kapitaliste kako bi radničku klasu držali međusobno podeljenom i zavađenom zbog nebitnih razlika poput vere, jezika, boje kože ili kulturoškog nasleđa. Zato klasni anarhisti i sindikalisti ističu slogan “Ne ratu među narodima – ne miru među klasama”.

Prenosimo ovaj sjajni video u produkciji SubMedia na temu šta je nacionalizam i kako je zapravo usko vezan za kapitalistički društveni poredak.

Ovaj tekst je deo naše online biblioteke.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments