O nama

Organizacija Klasna solidarnost osnovana je zarad sistematskog rada na stvaranju borbenog sindikalnog pokreta koji bi bio istovremeno ne-birokratski i anti-sistemski.

Želimo da organizujemo eksploatisane u anarhosindikalističke organizacije sa ciljem zajedničke borbe za bolje uslove života i rada, besplatno školstvo i zdravstvo, te zaštitu svih drugih prava koja su svakim danom sve više ugoržena.

Borimo se tako što se organizujemo na našim radnim mestima, u institucijama u kojima se obrazujemo i svuda gde smo eksploatisani i poniženi. Naš krajni cilj jeste izgradnja masovnog revolucionarnog pokreta, ukidanje kapitalističkog sistema i uspostavljanje besklasnog društva zasnovanog na radničkim savetima, solidarnosti, uzajamnoj pomoći i direktnoj demokratiji.

Osnovne metode delovanja Klasne solidarnosti jesu direktna akcija i direktna demokratija, što znači da kod nas nema vođa, niti posebnog tela koje članovima nameću svoju volju, već sve odluke donosimo zajedno na našim sastancima i zborovima. Takođe, mi ne čekamo da se neko drugi izbori za nas, već svoju sudbinu uzimamo u svoje ruke i direktnim pritiskom na one koji su odgovorni želimo da ostvarimo svoje ciljeve. Organizujemo štrajkove, okupacije naših radnih mesta, proteste, radničke straže (pikete), obaveštavamo javnost i našem članstvu osiguravamo pravnu i materijalnu pomoć kada su one neophodne.

Član Klasne solidarnosti može postati svako, bilo da je zaposlen, nezaposlen, student, zemljoradnik itd. Izuzetak su samo oni koji se nalaze na takvim položajima da mogu odlučivati o drugima, zapošljavati ih i otpuštati, određivati im plate i sl. Takođe, naši članovi ne mogu biti ni oni koji su zaposleni u represivnim državnim institucijama.

Trenutno delujemo u Beogradu i Kragujevcu, ali težimo da se proširimo i na druge delove Srbije i osnujemo grupe i sindikate u što više gradova i regiona. Pozivamo sve koji žele da se bore za bolje uslove života i rada, ali i za budućnost bez izrabljivanja i ponižavanja, da nam se pridruže bez obzira iz kog su grada, kakve probleme imaju i čime se bave.

Otvoreni smo za vaše ideje, predloge, kritike i spremni smo da izađemo u susret svakome ko nam se obrati za pomoć i savet.

Možete nas kontaktirati:
Porukom na FB stranici Klasna solidarnost
Mejlom na klasnasolidarnost@riseup.net