Društveni pregled za 15. jul 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
15. jul 2021.

4000 robova britanske fabrike “Aptiv” u Leskovcu radilo je sedam dana u nedelji po 12 sati. Ispred fabrike je dežurala hitna pomoć, pošto su robovi redovno padali u nesvest zbog rada koji podrazumeva stajanje u mestu i izvođenje jedne te iste operacije rukama. Sada je radno vreme skraćeno na 8 sati, ali i dalje bez i jednog jedinog slobodnog dana.

Radnik na gradilištu u Beogradu poginuo je nakon što je upao u okno lifta. Vesti o poginulim radnicima postaju svakodnevica. Građevinska mafija ne mari za živote radnika, već unapred računa koliko će radnika poginuti na projektu i koliko će ih to koštati.

„Istorijska” prosečna plata od 555 eura u Srbiji trajala je samo mesec dana. Zvanična statistika beleži pad prosečne plate, dok je stvarna prosečna zarada daleko ispod ovog proseka. Iznos do koga zarađuje polovina radnika iznosi nešto više od 400 eura neto.

Pod maskom „rasterećenja” pravosuđa i borbe protiv korupcije vlasti na mala vrata guraju izmenjeni Zakon o parničnom postupku. Postoje indikacije da je predlog neustavan, a u priču je uključen i interes banaka koje su mnogi tužili zbog prevare. Izmenjeni zakon će od stranaka u sporu tražiti da unaped plate troškove suđenja, a u slučaju žalbe troškovi se multiplikuju. Jasno je da je u pitanju još jedna od šema da se običan čovek opljačka, a onaj koji nema da unapred plati „pravdu” moraće da ćuti.

70-ak radnika zaposlenih u zemljoradničkoj zadruzi „Agro-Klek” protestvovali su u Zrenjaninu zbog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta u postupku restitucije. Iako ova zadruga ima uredno uknjiženo vlasništvo u katastru, po Zakonu o restituciji oduzima im se 450 hektara najbolje zemlje. To pravi ozbiljan problem zadruzi i zaposlenima u njoj, kao i zadrugarima koji sa njom sarađuju, ali i mnogim seljacima – jer 90% otkupa u Kleku ide preko ove zadruge.

Sve manje dece koja se rađaju znači manje radne snage koju treba eksploatisati u budućnosti. Zabrinutost države za populacionu politiku je zabrinutost gospodara za smanjenje broja podanika. Nesposobni da kreiraju održivu budućnost i uslove za život dostojan čoveka, političari su se okrenuli omalovažavanju žena.

Vlada Srbije je odlučila da preusmeri novac koji je bio planiran za pomoć privredi za saniranje posledica krize zbog kovida-19, Eparhiji bačkoj za završetak radova na izgradnji i opremanju manastirskog hrama Manastira vaskrsenja Hristovog u Kaću. U pitanju je 11,7 miliona dinara. Bilo bi dobro da se pare iz budžeta nekada preusmere na zdravstvo ili obrazovanje, ali oni na vlasti najbolje znaju da će im ovakve uplate pomoći da je zadrže.

U udžbeniku za drugi razred Ekonomske škole „Principi ekonomije”, u okviru poglavlja „Sindikati i kolektivno pregovaranje” autor propagira antiradničke stavove i bez imalo srama se zalaže za što manje plate.

Budući da su kriminalni projekti izgradnje MHE planirani na rekama širom Balkana, ekološki aktivisti su prepoznali potrebu za međusobnim udruživanjem i oformili regionalni savez pod imenom „Odbranimo r(ij)eke Balkana”. Početkom meseca više od 20 lokalnih inicijativa se okupilo Sarajevu uz parolu „Ni kap vode im ne damo” i najavilo da će doneti smernice zajedničkog delovanja aktivističkih pokreta iz cele regije u borbi za zaštitu najbitnijeg zajedničkog dobra – vode. Samo ako prevaziđemo nacionalne i verske razlike i udružimo se u borbi za prava prirode i ljudi, možemo da se sačuvamo od eksploatacije.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top