Društveni pregled za 1. jul 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
1. jul 2021.

Rukovodstvo Fiat plastika je poslalo štrajkački odbor na prinudni odmor i zabranilo predstavnicima radnika da tokom štrajka uđu u fabriku.

Bivši radnici Zastava kamiona, čija je nepokretna imovina u stečaju prodata beogradskim firmama, bore se za svoje neisplaćene zarade. Imovina fabrike je za smešne pare prodata u još jednoj kriminalnoj privatizaciji, a radnici ne mogu da naplate ni dinar svojih potraživanja.

Radnici uništenih niških firmi najavljuju proteste kako bi dobili novac koji su zaradili. Grad i država se ne obaziru na zahteve radnika koji godinama pokušavaju da dobiju svoje zaostale zarade, osim pred izbore, kad se sete da obećaju, ali ne i da isplate zarade.

Radnici Fabrike reznog alata najavljuju protest u Beogradu zbog neisplaćenih otpremnina. Ministarstvo po treći put vraća spiskove radnika pod izgovorom da su netačni i tako izbegava da radnicima plati otpremnine i realizaciju socijalnog programa zbog odlaska fabrike u stečaj. U međuvremenu novije gazde obeležavaju mašine iako fabrika još uvek nije prodata.

Na izgradnji škole u Kraljevu poginuo je dvadesetdvogodišnji radnik prilikom pada metalne konstrukcije, dok je drugi radnik povređen. Dok građevinska mafija zarađuje milione ne poštujući bezbednosne protokole, radnici odlaze na posao ne znajući da li će dočekati novi dan.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije pokrenula je onlajn peticiju zahtevajući da se smanji broj đaka u odeljenjima, i pozvala građane, roditelje i učenike starije od 16 godina, da je potpišu. Organizovan je i protest ispred Vlade Srbije, a njihov predlog je da se broj đaka u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole smanji na oko 18 do 20. Iako se ukupan broj učenika u školama smanjio, odeljenja su i dalje ostala krcata, a prosvetari smatraju da će se smanjenjem broja đaka u odeljenjima poboljšati kvalitet obrazovanja.

Najavljeno je da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti prepiznati vođenje domaćinstva (i rad na poljoprivrednom gazdinstvu), staranje o članovima domaćinstva i podizanje dece – kao neplaćeni rad, i da će oni koji ga obavljaju dobiti pravo na zdravstveno osiguranje. Širom sveta žene obavljaju ¾ neplaćenog rada, tj 3.2x više neplaćenog rada nego muškarci. To je posledica patrijarhalnih kulturnih obrazaca ali i neoliberalne ekonomske politike koja je prvo razorila zdravstvo i školstvo a zatim staranje gurnula nazad u privatnu sferu.

Država je najavila mogućnost za ukidanje godišnjeg poreza na plate preko 2000 evra za mlade do 40 godina, kako bi ih motivisala da ostanu u zemlji. Ovaj potez državu neće koštati skoro ništa, a ni mladima neće mnogo značiti, budući da 80% njih ne da ne zarađuje 3 prosečne plate mesečno, nego zarađuje platu manju i od prosečne.

Zagađenje vazduha u Srbiji je dostiglo neverovatne nivoe – čak 10 gradova u Srbiji ima godišnju vrednost najvećeg zagađivača PM2,5 čestica veću od 25 mikrograma po kubnom metru, što se u EU smatra veoma lošim vazduhom. U Valjevu je prošlogodišnja vrednost iznosila 44,1 mikrogram po kubnom metru, što prevazilazi svaku klasifikaciju. Te čestice predstavljaju smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale kao što su olovo, kadmijum, nikl i arsen, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, industrije i saobraćaja. Pored plućnih bolesti, one izazivaju i kardivaskularne bolesti, a procenjuje se da godišnje u Srbiji umre oko 3600 ljudi od posledica zagađenja – što nas lansira na prvo mesto u Evropi kada je reč o smrtnosti izazvanoj zagađenjem životne sredine.

Newsletter i saopštenja

Upišite se na našu mejling listu za saopštenja i informacije.
Ako želite da redovno dobijate naš online magazin Društveni pregled, dodajte se preko forme ispod ↓

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Kontakt

Možete nas kontaktirati:
Porukom na FB stranici Klasna solidarnost
Mejlom na klasnasolidarnost@riseup.net
Preko forme ispod ↓

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top