Društveni pregled za 23. jul 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
23. jul 2021.

Radnik Jure koji je otpušten u aprilu zbog sindikalnog delovanja, odlukom inspektorata za rad je vraćen na posao, a zatim je udaljen iz fabrike kada se pojavio u redovnoj smeni. Jura na ovaj način želi da zastraši radnike koji se bore za svoja prava, pokazujući kako kapital ima prednost na svakim buržoaskim zakonom i pravdom.

Direktorka Poreske uprave u Vranju već dve godine ne vraća na posao inspektora Slađana Tomića, uprkos pravosnažnoj presudi, te protivno svim regulativama angažuje policiju da spreči njegov dolazak na radno mesto.

Fiat i dalje izbegava pregovore sa radnicima u štrajku i protivzakonito izmešta proizvodnju iz fabrike koja je u štrajku. Država naravno nije učinila ništa, dok se proizvodnja neometano dešava, a radnici u štrajku su na prinudnom odmoru.

Najava povećanja minimalca ne znači bolji život ni za koga, jer ni sa „povećanim” minimalcem ne može se ni izbliza pokriti minimalna potrošačka korpa koja je iz meseca u mesec sve skuplja i skuplja.

Nišlija koji je oglasio da prodaje bubreg kako bi mogao da plati struju, i dalje živi u mraku uprkos izmirenim dugovanjima. Kako bi ga priključili, iz Elektrodistribucije zahtevaju potvrdu da je stan uknjižen. Naselje Železnička baraka je u vlasništvu Železnice koja nikada nije upisala objekte u Katastar.

Država ukida plaćanje godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina, odnosno ekstraporeza od 10% koji plaćaju oni koji imaju platu tri puta veću od proseka. U 2019. godini broj onih koji su bili obavezni da plate ovaj porez je 27866 ljudi, odnosno manje od 1%.

Meštani Gornje Gorevnice nadomak Čačka blokirali su put kako bi se pobunili protiv bahate vožnje kamiona pri izgradnji deonice autoputa Požega–Preljina koja im uništava asfalt. Putevi koji je zajednica gradila sada su uništeni zbog pretovarenih kamiona bez tablica, a ostao je makadam pa meštani ne mogu da pristupe svojim njivama, dok im prašina uništava useve. Čelnici grada, Putevi Srbije i predstavnici JP Gradac ih uporno ignorišu.

Izmene Zakona o vodama donete su u tajnosti: Uvodi se mehanizam „neposredne pogodbe” pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i postavljanje splavova. Svi znamo šta ovo znači i kakve „pogodbe” možemo da očekujemo.

Na pruzi Đevđelija–Skoplje voz je naleteo na 12 ljudi, od kojih je 5 povređeno, a jedan poginuo, dok su ostali predati Graničnoj policiji. Nakon što su im zemlje u potpunosti devastirane, a domovi razoreni zbog interesa kapitala koji ne mari za ljudski život i dostojanstvo, migranti su prinuđeni svakodnevno rizikovati svoje živote u potrazi za sigurnošću.

Neofašisti ponovo šire mržnju prema migrantima – kao i uvek koristeći se potpuno lažnim vestima. Migranti nisu zadavili ženu u Somboru, već muškarac iz Kule, dok se za drugim počioniocem traga. Dok narod na bliskom istoku nastavlja da godinama strada zbog interesa međunarodnog kapitala, nacionalisti pokušavaju da lažima i tuđoj nesreći sakupe političke poene. Jedna istina u toj vesti je da je još jedna žena ubijena.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top