Pekara „Čačanin“ – stotine prevarenih radnica!

image_pdfimage_print

2. novembar 2021.

Donosimo priču o poznatoj beogradskoj pekari Čačanin. Gazda ove pekare svakodnevno dovodi nove radnice na probni rad, mameći ih natprosečnom platom za poziciju prodavačice, za probni rad ih ne plaća i zatim ih više nikada ne pozove.

Jedna starija radnica je tražeči posao usred pandemije naišla na oglas pekare Čačanin u beogradskom naselju Rakovica u ulici Borska 94, u kojem stoji da je plata za poziciju prodavačice 65.000 dinara, što je prilično visoka plata za rad u pekari ako uzmemo u obzir da su prosečne plate prodavačica po pekarama po 300 evra, ako i toliko.

Gazda, izvesni Miloš Jovanović, kako je navedeno na sajtu Agencije za privredne registre, objasnio je radnici da će njen posao biti samo da služi mušterije pecivima i naplaćuje ista i da nudi dobru platu jer mu je želja da motiviše radnike da ostanu duže vreme.

Radnica koja nam se obratila je otišla na probni rad koji je trajao pola smene, i tom prilikom je radila posao prodavačice. Ova pekara je jako prometna i konstantno se radi jer bez prestanka ulaze mušterije. Nakon završetka dogovorenog probnog rada, radnica je otišla u pomoćnu prostoriju da se presvuče, nadajući se da će biti pozvana da nastavi narednih dana sa radom u pekari Čačanin. Tada, prilikom presvlačenja, druga radnica koja je zaposlena u pekari i koja tu radi neko vreme joj je u razgovoru rekla da je ta pekara zapravo teška prevara i da niko nema platu veću od 50.000 dinara, kao i da ne treba da očekuje da će je pozvati da nastavi sa radom.

Tada joj je detaljno objasnila da gazda pekare, koja ujedno ima i restoran u sklopu objekta, zapravo svakodnevno zakazuje probni rad u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni za po jednu radnicu, obećavajući platu od 65.000 dinara, mameći godinama stotine žena da dolaze i da se dokazuju, ginući od posla u toj gužvi kako bi se pokazale kao što sposobnije prodavačice u nadi da će dobiti posao.

Na kraju nijedna radnica ne dobije posao jer gazda efektivno mesečno prevari desetine žena, jer se na oglas masovno non stop javljaju radnice. Evo kako ovaj veseli kapitalista, mesečno uštedi dve radničke plate tako što zakine ko zna koliko žena za po smenu ili pola smene.

Ova priča je samo jedan u moru sličnih slučajeva gde se radnicima i radnicama ne isplaćuje nikakva naknada za probni rad ili rade u užasnim uslovima, sa niskim platama, bez odmora, pauze i bilo kakvih radnih prava.

Pozivamo sve solidarne ljude na bojkot pekare Čačanin!

Takođe pozivamo sve ljude koji su imali slična iskustva na radnim mestima ili su na bilo koji drugi način bili eksploatisani i maltretirani da nam se jave i podele svoja iskustva.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

4.1 20 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o

2 Comments
prvo stari
prvo novi najpopularniji
Inline Feedbacks
View all comments
Neutralni čitalac
6 January 2022 12:53

Veoma je verovatno da je u ovo današnje vreme ova priča istinita. Međutim, zamolio bih vas za malo pismenosti. Stavite datum na tekst. Inače, smisao vesti (informacije) potpuno se gubi i čitalac ne zna šta čita, da li nešto što je bilo nekad pre nekoliko ili više godina, ili nešto što je bilo u bliskoj prošlosti, ili današnju informaciju. Osim toga, princip prevare koji je opisan u tekstu nije nešto što je novo. Poznat je slučaj broda-restorana “Sava” na Ušću, u drugoj polovini 1980-ih.