Društveni pregled za 29. april 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
29. april 2021.

Koliko izvršiteljska mafija zarađuje na grbači naroda, izbacujući samohrane majke, stare i nemoćne, kao i sve druge ljude bez alternativnog smeštaja na ulicu na ime nekakvih dugova ili neplaćenih rata za kredite, pokazuje podatak da neki od izvršitelja zarađuju čak 40.000 evra mesečno ili 80 prosečnih plata.

Zloglasna kompanija Jura, poznata po tome što radnike tera da rade u pelenama kako ne bi „gubili vreme” na odlaske u toalet, dala je otkaz Predragu Stojanoviću, sindikalnom povereniku u leskovačkoj fabrici ove južnokorejske kompanije. Ovo je tipičan primer gazdinske samovolje i bahatosti prema predstavnicima radnika koji su represirani gotovo uvek zbog izmišljenih razloga kako bi se oslabilo radničko samoorganizovanje u kompaniji.

Prethodne nedelje se desilo čak tri smrtna slučaja u kojima su radnici poginuli na svojim radnim mestima, od građevinskih radova u Smederevu, preko radnika firme „VojvodinaputBačkaput” koji je poginuo na mostu kod Beške, sve do kineskog radnika koji je izgubio život u rudniku kompanije Ziđin.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je da se od 1. septembra u školama poveća broj odeljenja produženog boravka za učenike do 12 godina, a čija su oba roditelja radno angažovana.

Kompanija „Ziđin koper” iskoristila je mogućnost koju je država neselektivno dala za pomoć privredi zbog pandemije korona virusa, iako je u prethodne dve godine zabeležila rekordne rezultate u proizvodnji bakra i zlata. Ziđin se omastio sa dva miliona evra državne pomoći.

Nakon brutalnog iseljenja, porodica Lalović preživljava poplavu laži kojima se stvara konstrukcija navodne „prljave” pozadine borbe porodice Lalović za njihov jedini dom.

Oko dve hiljade ljudi okupilo se na skupu protiv fašizma u Novom Sadu. Protest je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija, kao reakciju na napad na Daška Milinovića, novinara i dugogodišnjeg antifašističkog aktivistu.

Dvanaest velikih i bogatih evropskih fudbalskih klubova obznanilo je odluku o formiranju novog takmičenja „Evropske superlige“. Ova odluka je naišla na veoma jak otpor navijača i ljubitelja fudbala širom Evrope.

Prenosimo informativan tekst o licemerju i besmislenosti takozvanog „Dana Planete Zemlje”.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Scroll to Top