Društveni pregled za 20. april 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
20. april 2021.

Ispred zgrade Železnica Srbije u Beogradu, 15. aprila održan je protest u organizaciji sindikata železničara. Nekoliko stotina železničara okupilo se zbog katastrofalnih uslova rada, a pre svega zbog kolektivnog ugovora koji predviđa da čak 40% zaposlenih prima platu manju od minimalca.

Porodica Lalović je iz 15. pokušaja iseljena iz svog jedinog doma na Bežanijskoj kosi uprkos pokušajima solidarnih građana da iseljenje spreče. Od početka prošle godine policija je stavljena direktno u službu izvrsiteljske mafije. I ovaj put su jake policijske snage asistirale izvršiteljima, a svaki pokušaj solidarnosti se kažnjava, pa su tako članovi Krova nad glavom bili privedeni.

Tridesetpetogodišnji V. D, radnik mašinske službe održavanja u borskoj flotaciji rudnika „Jama”, “Serbia Zijin Copper”, zadobio je teške i po život opasne telesne povrede kičme i butne kosti prilikom pada na beton sa šest metara visine, dok je radio na sanaciji gazišta. I u drugim pogonima radnici se šalju na opasne radne zadatke bez adekvatne zaštitne opreme, pa tako ni ovaj radnik nije imao zaštitni pojas koji bi sprečio pad. Učestalost ovakvih slučajeva samo potvrđuje da je profit prioritet u odnosu na ljudski život.

Po prijavi portala Radnik.rs, inspekcija rada je sprovela nadzor u firmi “WT Line” u Beogradu i pronašla 7 radnika koji su nezakonito angažovani po ugovoru o delu – budući da obavljaju posao koji spada pod osnovne delatnosti firme. Inspekcija je naložila da se sa zaposlenima zaključe ugovore o radu. Zaposleni po ugovoru o delu obično nemaju niz prava koje imaju zaposleni po ugovoru o radu, kao što su bolovanje, plaćeni godišnji odmor, plaćeni prevoz itd.

Oko uskršnjih praznika u Hrvatskoj dve tragične dečije smrti su pokrenule su raspravu javnosti o sistemu socijalne zaštite. Pokrenuta je hajka na socijalne radnike: u prvom slučaju su bili krivi jer su dvogodišnju devojčicu vratili biološkoj porodici, a u drugom slučaju bili su krivi jer su biološkoj porodici oduzeli bebu. Međutim, ovakve odluke najčešće donose sudovi a ne Centar za socijalni rad. Naravno, kako god da se okrene, interesi deteta su na zadnjem mestu, i sudovima i državi.

Ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je kako je rudnik bakra kompanije Ziđin u Boru zatvoren u cilju zaštite životne sredine. Rudnik „Jama” zapravo nije zatvoren i ruda se i dalje eksploatiše, samo su zaustavljeni radovi na izgradnji tri ventilaciona okna, servisnog okna i niskopa, odnosno tunela kojim se ide ka podzemnom ležištu rude, jer su se navodno građani žalili na buku.

Iako je EU na sva zvona objavljivala ulaganja u zdravstvene sisteme i solidarnost sa manje bogatim državama, na primeru pandemije koronavirusa vidimo da je to samo mrtvo slovo na papiru. O tome najslikovitije govori način na koji je sprovedena nabavka vakcina, sklapanje ugovora  koji favorizuju interese multinacionalnih farmaceutskih kompanija, i činjenica da su 53% vakcina rezervisale najbogatije zemlje iako u njima živi samo 14% svetskog stanovništva. Takođe, nabavka i određivanje cene leka prepuštena je privatnom sektoru, kome je prioritet, naravno profit, a ne naše zdravlje.

U centru Mostara kamera je snimila dva policajca kako  brutalno prebijaju mladića. Nakon što su ga prebili odveli su ga u policijsku stanicu, napisali kaznu za kršenje policijskog časa i pustili. Mladiću je tokom noći pozlilo i primljen je u bolnicu, gde su mu konstatovane ozbiljne povrede.

Skorašnji napad hladnim oružjem na novinara Daška Milinkovića u Novom Sadu bio je povod da se javnost priseti ubistava novinarke Dade Vujasinović koje se dogodilo pre 27 godina i dopisnika „Večernjih novosti” iz Jagodine, Milana Pantića ubijenog 2001. dok je istraživao privatizacije u Jagodini. Nijedan od ovih slučajava još uvek nije rešen, a jasno je da su u pitanju  politička ubistva.

U Beogradu je 10. aprila održan protest pod nazivom „Ekološki ustanak”, protiv uništavanja životne sredine širom Srbije, a na protest je došlo preko 10 000 ljudi. Zahtevi su obustava seče šuma u zaštićenim područjima, kao i pošumljavanje, očuvanje vodnih dobara, obustava izgradnje MHE, bolje upravdanje otpadom, transparentna izrada plana kvaliteta vazduha, itd. Govornici su pozvali na borbu protiv pohlepe, jer prirodnih dobara ima dovoljno za sve ljude, ali ne i za pohlepu manjine koja zarad profita uništava prirodu koje smo svi deo.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments