Društveni pregled za 13. februar 2021.

image_pdfimage_print

DRUŠTVENI PREGLED
13. februar 2021.

Grupa građevinskih radnika iz Turske je, zbog neisplaćenih zarada, zarobljena u Kraljevu, bez hrane, bez para za smeštaj i bez mogućnosti da plate sebi prevoz nazad u Tursku, slično kao što se desilo grupi indijskih radnika pre nekoliko meseci, koji su isto ostali nasamareni i izmanipulisani od firme koja ih je dovela u Srbiju kao jeftinu radnu snagu. Ovo je užas koji vrlo lako može da snađe radnike u stranoj zemlji, sa lopovskim, kriminalnim firmama koje dovedu radnike da odrade posao, ali ih zato posle ostave bez plate i bez osnovnih sredstava za život

Većina radnika u Fabrici reznog alata (FRA) u Čačku obustavila je rad zbog neisplaćene dve poslednje zarade, kako je objasnio predsednik Industrijskog sindikata u toj fabrici, Dušan Đelić. On je kazao da je od 462 zaposlenih rad obustavilo 320, da su oni u „tihom štrajku“, a da nisu oglasili generalni štrajk jer očekuju da će ove sedmice biti nastavljeni razgovori u Ministarstvu privrede o rešavanju statusa fabrike. – Ne samo što radnicima nisu isplaćene zarade za novembar i decembar, već fabrika jednom delu radnika duguje 11 plata, drugima osam i trećem delu radnika pet plata.

Gazde i uprave kompanija će uvek gaziti radnike na svakom koraku i koristiti priliku da ih zakinu i ugnjetavaju na razne načine. Kao po pravilu, čim neka firma zapadne u finansijske poteškoće, prvo ispaštaju radnici a ne uprava. Rudari Zenice i Breze su stvar rešili da uzmu u svoje ruke i da se štrajkom izbore za svoje plate. Nakon generalnog štrajka, rudarima Zenice i Breze isplaćene su plate za januar čime je postalo jasno da nije istina da para nema, jer para očigledno ima, ali bi uprava radije da te pare stavlja sebi u džep nego da ih dâ onima koji su ih mukotrpnim radom zaradili.

U Železnicama Srbije radnici rade u katastrofalnim uslovima. Nezadovoljstvo je ogromno jer će čak 40 odsto radnika u četiri železnička preduzeća primati plate ispod republičkog minimalca ukoliko sadašnji kolektivni ugovor ostane na snazi. Po svemu sudeći, radnici železnice će uskoro morati da svoja prava traže štrajkom, jer drugog izlaza nema.

Osamnaest rudara Zavisnog društva „Rudnici mrkog uglja Zenica” (ZD RMUZ), koji su stupili u štrajk glađu, odlučni su da istraju u svojim zahtevima, potvrdio je predsednik Sindikata ZD RMU Zenica, Izudin Spahijaj. Ističe da će nastaviti štrajk glađu sve do ispunjenja njihovih zahteva, odnosno do deblokade računa i penzionisanja 36 njihovih kolega, koji su tokom prošle godine dobili rešenja za penzionisanje, ali zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu da ostvare to pravo. Iako smatramo da štrajk glađu radnika nije pravi način borbe jer u toku njega njihovo zdravlje trpi, podržavamo štrajk zeničkih rudara.

Predstavnici građevinskih radnika smatraju da bi proširenje dejstva zakona o sezonskom radu dovelo do dodatnog ugrožavanja bezbednosti radnika na gradilištima i otvorilo prostor za spuštanje cene rada i nivoa radnih prava, kako za strane, tako i za domaće građevince.

Zakon o socijalnoj karti bi navodno trebalo da omogući pravedniju raspodelu pomoći za najugroženije i veću transparentnost socijalnih davanja, međutim u takozvanoj socijalnoj karti će se nalaziti i niz osetljivih podataka, pa i podaci o imovini (procenjena vrednost imovine, vlasnik imovine, tereti na imovini i ostalo), podaci o prihodima ili penziji, evidencija svih isplaćenih novčanih naknada, kontakt podaci, kao i sve informacije kad osoba premine. Nadležni nisu do sada reagovali na kritike, pre svega nevladinog sektora, na predlog ovog zakona, ističući samo da će dovesti do „sprečavanja zloupotreba i veće pravednosti”.

U Srbiji je od Kovida preminulo 89 lekara, u Albaniji 33, a u Hrvatskoj dva, podaci su strukovnih udruženja. Zašto je smrtnost lekara toliko velika? Šta kaže država? Zvaničnici još nemaju stvaran odgovor osim najave da će Vučić posthumno odlikovati umrle lekare.

Firme koje posluju u Srbiji, pre svega iz metalne i rudarske industrije, trgovine i proizvodnje, iznele su prošle godine u ofšor zone nešto više od milijardu evra. Milioni evra istovremeno su prebacivani i u Liban i Lihtenštajn, a na spisku zemalja u koje je iznošen novac iz Srbije su i Panama, Maršalska ostrva, Dominikana, Sejšeli… Dok radnička klasa u Srbiji jedva krpi kraj sa krajem a drzava tretira radnike na internetu kao kriminalce, politicka mafija iznosi astronomske profite iz zemlje i na taj novac ne plaća ni dinar poreza.

Zagađenje vazduha u Srbiji je i 20 puta veće nego u zemljama Evropske unije, a prihodi od eko taksi i naknada nedovoljno se ulažu u rešavanje problema. Dok je finansijska situacija u zemlji sve gora zahvaljujući krizi izazvanoj korona virusom, dotle nas čak i vazduh koji dišemo, lagano ali sigurno ubija.

Svetska organizacija za prirodu (WWF) saopštila je da Nacrt zakona o obnovljivim izvorima energije, koji predviđa dalje finansiranje malih hidroelektrana, u mnogo čemu ignoriše volju građana Srbije, uprkos očiglednim posledicama po prirodu koje izaziva njihova izgradnja, zbog čega se ocenjuje da je neprihvatljiva odluka Ministarstva o nastavku finansiranja ovih projekata novcem iz budžeta. Projekti izgradnje malih hidroelektrana „nikako ne mogu biti projekti od javnog interesa“.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments