Društveni pregled za 23. novembar 2022.

image_pdfimage_print

Dok u medijima i na bilbordima neprekidno reklamiraju zaposlenje i prvu platu u McDonald’s-u, radnici u ovom lancu brze hrane govore o zlostavljanju i poniženjima koje svakodnevno trpe od šefova. Zarade su im bedne, a pretnje otkazom dobijaju na svaki pokušaj organizovanja. Kao i svuda u svetu, McDonald’s ne bira sredstva kada sprečava sindikalno delovanje, ali u Srbiji nailaze na sve snažniji otpor.

U Hercegovini, radnici Doma zdravlja Konjic stupili su u štrajk zbog kašnjenja plata, toplih obroka i doprinosa. U štrajku je 119 radnika i radnica, a njihov glavni zahtev je da se plate počnu redovno uplaćivati.

U Beogradu, radnici Pošte su nakon tri protesta na koje uprava nije regovala postavili kamp ispred pošte, na šta je reagovala komunalna inspekcija. Institucije države još jednom pokazuju svoju represivnu ulogu, kao i to da su neprijatelji svih radnika i radnica u borbi za svoja prava.

Protesti nastavljaju širom Evrope, pa je tako u Španiji obustavljen prevoz robe kao deo štrajka prevoznika. Najavljen je i veliki protest u Madridu u kojem će učestvovati i poljoprivrednici, stočari i ugostitelji.

U nedelju je zvanično završen COP27 u Šarm el Šeiku. Ova lokacija je posebno interesantna za organizaciju klimatskog samita s obzirom na to da je u Egiptu organizacija protesta zakonom dosta ograničena nakon vojnog puča 2013. Doneta je odluka da se otvori fond za pomoć zemljama “Globalnog Juga”, ali o toj odluci će početi da se razgovara tek narednog novembra što potvrđuje da birokratija služi odlaganju a ne postizanju rešenja.

Društveni pregled donosi vesti o klasnim odnosima i društvenoj dinamici u Srbiji i svetu.

Da biste se upisali u našu mejling listu za saopštenja i informacije kliknite ovde.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Obavesti me o

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments