1

Društveni pregled za 23. oktobar 2022.

Inflacija koja nezadrživo raste još od počekta epidemije koronavirusa dodatno se ubrzala proteklih meseci, navodno zbog rata u Ukrajini. Cene velikog broja namirnica su se duplirale u međuvremenu, a plate su ostale iste kao ranije. Svi pokušavaju da uštede kako znaju i umeju, a jedan od načina da se uštedi je da se namirnice ukradu, umesto da se kupe. Zato uopšte ne čudi povećanje broja krađa po radnjama u Srbiji, a naročito u Beogradu. Trgovci se protiv krađa bore postavljanjem zujalica i praznih ambalaža po rafovima, ali i protivzakonitim objavljivanjem fotografija kupaca koje smatraju lopovima. Najčešće se kradu garderoba, kozmetika, cigarete, prehrambeni proizvodi i alkoholna pića, a kradu ljudi svih profila – muškarci i žene različitog starosnog doba, od male dece do postarijih ljudi.

O inflaciji kao ekonomskom i političkom pitanju se gotovo ništa ne govori u javnosti, osim onoga što je svima očigledno a to je da cene svakodnevno skaču, a plate ostaju iste. Dominanti narativ vladajuće političke mafije i dalje je sistematsko izazivanje panike i straha u narodu, koji o prirodi inflacije zna vrlo malo, ali se sve više plaši nadolazeće zime i cene grejanja. Medijske manipulacije i spinovanje uspešno koriste današnje svetske i domaće autokrate, naročito u momentima krize kao što su rat, pandemija, ekonomska kriza. Skretanjem pažnje stanovništa sa pravih problema politička mafija obezbeđuje pristanak većine stanovništva, pritom ne insistirajući apsolutnim izbornim pobedama, već ostavljajući mesta i za slabu opoziciju.

Nametanje društvenog konzervativizma ima pogubne posledice po mlade iz Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske. Anketa u kojoj su ispitani mladi uzrasta od 19 do 22 godine pokazala je da je 92% mladih nekada iskusilo osećanja otuđenosti i anksioznosti, kao i da je kod čak 44% izostala podrška porodice.

Jedan od razloga za zabrinutost i anksioznost među mladima je svest o katastrofalnim posledicama klimatskih promena koje će zadestiti njihovu generaciju. U Zagrebu će 8.novembra biti organizovan treći Klimatski marš od strane Inicijative Extinction Rebellion Zagreb, u znak protesta protiv održavanja ovogodišnjeg COP-a, 27. konferencije UN-a o klimatskim promenama, koja će se održati u policijskoj državi Egipat, gde je naučnoj zajednici je zabranjeno da objavljuje bilo kakve podatke bez odobrenja države.

U međuvremenu nemački neonacisti nastavljaju napade na izbeglice iz Ukrajine. Na severoistoku Nemačke je 20. oktobra izgoreo hotel u kojem su bile smeštene ukrajinske izbeglice, nekoliko dana pošto su na njegovom zidu nacrtani kukasti krstovi. U nemačkim gradovima, naročito na istoku zemlje, prethodnih nedelja se održavaju protesti zbog talasa poskupljenja. Na tim protestima se često sreću i fašistički stavovi protiv prijema izbeglica iz Ukrajine, a jedan od njihovih organizatora je desničarska partija Alternativa za Nemačku.

Kao posebnu zanimljivost želimo da izdvojimo vest iz SAD, gde je u borbi protiv prinudnog iseljenja u Masačustesu, Rori Vuds, profesionalna pčelarka i aktivistkiinja, došla je na mesto iseljenja sa košnicama kako bi pustila pčele na policiju. U ovom hrabrom i domišljatom pokušaju pčele su ubole nekoliko policajaca, a jedan je zbog uboda prevezen u bolnicu. Ona je na sebi za to vreme imala zaštitno pčelarsko odelo, a kada je pokušala da odnese košnice do ulaznih vrata kako bi zaustavila iseljenje, bila je uhapšena.