1

Prvomajska sramota Saveza samostalnih sindikata

Predvođeni sramotnim transparentom “Naš je stav – poštujte Ustav” članovi i simpatizeri Saveza samostalnih sindikata Srbije okupili su se Prvog maja 2022. godine ispred zloglasne fabrike Jura u Leskovcu da iznesu svoj “zahtev” za tri osmice – 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati za kulturu i obrazovanje.

Ovo je isti zahtev za koji su se radnici širom sveta borili pre 150 godina i koji su izborili uz mnogo muke, dugih štrajkova i krvavih uličnih protesta. Osmočasovni radni dan je tekovina radničke borbe koja nam je u međuvremenu oteta upravo zahvaljujući korumpiranim sindikalcima, saradnicima gazda i države, koji sede u zvaničnim sindikatima poput Nezavisnosti, SSSS ili ASNS.

Naravno da niko od govornika nije izgovorio reči kao što su “klasna borba” ili “privatizacija”, ali su zato osudili “korumpirani kapitalizam” – jasno pokazujući da sindikalne birokrate u slobodno vreme fantaziraju o nekakvom kapitalizmu iz bajke koji nije korumpiran.

 

Te prvomajske nedelje u Leskovcu, okupljenima pod plavim zastavama Saveza sindikata, održan je i kratak govor u kome je zloglasnoj Juri upućen zahtev da treba da se “poštuje Ustav”. Okupljeni su skandirali “Srbija! Srbija!” nakon čega su okačili jedan primerak Ustava na ulaz fabrike, da upotpune Prvomajsku sramotu korumpiranih sindikata u Srbiji.

Ni jedan radnik koji ima kičmu, niti jedna radnica koja drži do sebe, neće pristati da budu deo žute sindikalne prevare, niti će plaćati sindikalnu članarinu od koje primaju platu profesionalni izdajnici radničkih interesa.

Klasna solidarnost poziva sve radnike i radnice da okrenu leđa sindikatima koji služe državi i kapitalizmu. Ovo nije poziv protiv radničkog organizovanja – naprotiv! Ovo je poziv svima koji žive od svog rada da se organizuju u horizontalne sindikate bez sindikalnih birokrata, ili u radničke grupe za otpor tamo gde nije moguće formirati sindikate, i da se bore protiv kapitalističkog sistema poniženja, eksploatacije i zagađenja, koji nam svakog dana skraćuje život barem za jedan dan.