1

Društveni pregled za 7. novembar 2022.

U 2022. godini žene su i dalje dvostruko eksploatisane širom sveta pa tako pored rada na poslu kod nekog kapitaliste moraju da još neplaćeno rade u domaćinstvu. U mnogim domovima žene odrađuju još jedno dodatno radno vreme kuvajući, čisteći i brinući se o deci. Poražavajuća je činjenica da se kućni poslovi i briga o deci u ogromnoj većini porodica svaljuju na žene umesto da se ravnopravno deli na pripadnike i pripadnice zajednice. U Srbiji, žene bi trebalo da dobijaju najmanje 72.000 dinara mesečno za neplaćeni kućni rad, međutim položaj žena se kao i u ostalim delovima sveta svodi na podjarmljenu poziciju u kojoj su osuđene na to da prihvataju zdravo za gotovo ideju neplaćenog kućnog rada.

Sindikati radnika Pošta Srbije koji predstavljaju više od 15.000 radnica i radnika protestuju protiv sve gorih uslova rada u Pošti. Iako se pošta reklamira širom Srbije kao model uspešne državne firme koja posluje u plusu, radnici zapravo jedva krpe kraj sa krajem pomoću niskih plata koje nisu dovoljne za život dostojan čoveka.

Prosvetni radnici širom Srbije se već godinama nalaze u užasnom položaju i uprkos tome što ukazuju vlastima na neophodnost povećanja plata u prosveti, političari njihove zahteve ignorišu. Deo prosvetnih radnica i radnika širom Srbije kreće 8. novembra u protest sa zahtevom da im se plata poveća za 20 odsto i isplate zaostala dugovanja koja u proseku iznose oko 50.000 dinara.

Oko 300.000 radnika iz različitih privrednih sektora učestvuje u Francuskoj u protestima protiv opšte ekonomske bede, sa zahtevima za povećanjem plata i odbranom prava na štrajk. Iz Filadelfije nam dolazi vest o samoorganizovanju muzejskih radnika koji su protestima primorali upravu na ispunjenje zahteva za poboljšanjem radnih uslova, dok u Nemačkoj radnici u metalskoj industriji štrajkom pokušavaju da se izbore za povećanje plata u skladu sa divljačkom inflacijom koja obezvređuje njihova primanja.